Erevoorzitters
Ereleden van Vereeniging
Prof. dr. ir. D.E. Boekee
Erelid van Vereeniging sinds 1986
Considerans, uitgesproken door E. Schunselaar, Commissaris Binnenlandse Excursies van de Electrotechnische Vereeniging, tijdens de feestelijke openbare vergadering, belegd op 24 april 1986, 14.00 uur, ter gelegenheid van de installatie van prof. dr. ir. D.E. Boekee tot Erelid van Vereeniging.
Prof. Boekee werd op 17 maart 1943 te 's-Gravenhage geboren. In 1959 behaalde hij het diploma van de MULO-B. Vervolgens volgde hij aan de gemeentelijke HTS de opleiding elektrotechniek en voltooide deze in 1963. Hierna vervulde hij zijn militaire dienst bij de Koninklijke Landmacht.
Vanaf 1967 was hij als student-assistent verbonden aan het Laboratorium voor de Informatietheorie van de Afdeling der Elektrotechniek van de Technische Hogeschool te Delft. Een jaar later, in 1968, werd hij Technisch Ambtenaar.
Het ingenieursdiploma in de Elektrotechniek werd hem in 1970 uitgereikt. Vanaf dit jaar werkte hij als Wetenschappelijk Medewerker bij het Laboratorium voor Informatietheorie. Tijdens de zomermaanden van 1977 volgde hij de zomercursus "Detection, Estimation and Modulation Theory", aan het Massachusetts Institute of Technology. Hij was werkzaam als wetenschappelijk medewerker eerste klas van 1972 tot 1976, vanaf 1976 als wetenschappelijk hoofdmedewerker.
Op 28 september 1977 promoveerde ir. Boekee tot doctor in de Technische Wetenschappen bij prof. ir. Boxma. Van 1 november 1977 tot 21 december 1979 was hij lid van het bestuur van de Afdeling der Elektrotechniek met als portefeuille Onderwijs en Rekenfaciliteiten. In 1981 werd hij benoemd tot hoogleraar in de informatietheorie. Zijn huidige onderzoeksterrein en belangstellingsgebieden zijn beeldcoderen, cryptografie en satellietnavigatie.
Prof. Boekee, in de afgelopen jaren heeft de Electrotechnische Vereeniging U als een enthousiaste hoogleraar mogen meemaken, die altijd open voor ons stond. Dit geldt echter niet alleen voor de Electrotechnische Vereeniging, maar ook voor de studenten in het algemeen. Wanneer men bij U langskomt, neemt U de tijd om met iemand te praten, of dit nu een delegatie uit het buitenland is of een student die een probleem heeft met een taak-opdracht.
Daarnaast waarderen we U vooral op het gebied van onderwijs; een van de gebieden waar zowel de Electrotechnische Vereeniging als de Afdeling haar bestaansrecht aan ontleent. Onderwijs is tenslotte datgene wat voor de student van primair belang is. U staat bekend als een goed didacticus, die de stof helder uiteenzet, met veel variatie presenteert en dit met grote inzet doet. Dit blijkt ook uit het grote aantal colleges dat U geeft. U bent iemand die het gedeelte "leraar" in de titel hoogleraar duidelijk naar voren laat komen.
Verder wil ik het symposium "Beeldverwerking" van de Electrotechnische Vereeniging noemen. Dit symposium had zonder de steun van U en de vakgroep waarin U werkt niet tot een dergelijk succes kunnen komen. Maar ook op ons laatste symposium heeft U weer Uw steentje bijgedragen.