Erevoorzitters
Ereleden van Vereeniging
† Prof. dr. ir. G.H. Bast
Erelid van Vereeniging in de periode van 25 mrt 1966 - 12 nov 1987
In memoriam geschreven door J. van Bekkum en J.L. Bordewijk
Hij genoot bij velen bekendheid als directeur- generaal van de nederiandse PTT in de periode 1959-1968. In technisch wetenschappelijke kring staat Bast echter vooral te boek als de creatieve ingenieur die de basis heeft gelegd voor de internationale positie van ons land op het terrein van de lange-afstand telefoon- en telegraaftransmissie. Bast studeerde aan de T.H. te Delft en verwierf het diploma voor elektrotechnisch ingenieur in 1925; hij kreeg in 1967 het eredoctoraat aan de T.H. te Delft.
Zijn inzet en bekwaamheid brachten Nederland aan de spits van de ontwikkeling op het gebied van de draaggolftelefonie. Ons land beschikt daardoor over een uniek sterkabelnet. De waardering voor zijn voortrekkersrol kwam o.a. tot uitdrukking in zijn jarenlange voorzitterschap van één van de belangrijkste studiecommissies van het C.C.l.F. (naderhand C,C.I,T.T., Comité Consulatif International Télégraphique et Téléphonique), Deze functie vereiste een diepgaande practische en theoretische kennis van zaken, grote tact, grondige talenkennis en vooral ook gezag. Zijn vroegtijdig pleidooi in de kring van het C.C.l.F, voor een weloverwogen dempingsverdelingsplan heeft er mede toe geleid dat thans over de gehele wereld kan worden getelefoneerd met redelijke kwaliteit.
Toen in de vijftiger jaren straalverbindingen een alternatief boden voor de kabeltransmissie realiseerde Bast zich dat de 'andersoortige kwetsbaarheid' van radioverbindingen een geweldig winstpunt betekende voor de bedrijfszekerheid van het telefoonnet en voorkwam daarmee een mogelijk twistpunt tussen kabel- en radiotechnici,
In de periode van 1948-1957 was Bast als buitengewoon hoogleraar verbonden aan de afdeling der Elektrotechniek van de Technische Hogeschool te Delft. Professor Bast heeft met zijn optreden vele goede studenten aangetrokken en warm gemaakt voor het lijntransmissievak. Zijn didactische gaven kwamen ook naar voren in zijn talrijke publikaties in de vakpers.
In overieg met de industrie was hij een samenbindende factor die gezamenlijke studie door industriële en overheidslaboratoria stimuleerde. Daarbij had de kostenbeheersing zijn nimmer aflatende aandacht. Hij schroomde niet, waar zinvol, het concurrentie- element te hanteren. Ziin inspanningen hebben een flinke impuls gegeven aan het goedkoper maken van de (zeer) lange-afstandtransmissie. Bast had ongetwijfeld gaarne gezien dat de geslaagde technische inspanningen hadden geresulteerd in een overeenkomstige verlaging van de lanqe-afstandtarieven.
Hij was een beminnelijk mens die echter tegelijkertijd van zijn medewerkers een grote inzet verwachtte en dan ook niet te uitbundig was in zijn lofuitingen. Zonder overdrijving kan men stellen dat de invloed van zijn gedachten nog steeds volop aanwezig is, zelfs tot in het glasvezeltijdperk. Hiervan getuigen de successen in binnen- en buitenland van in ons land gebouwde moderne digitale systemen waarbij de industrie kan voortbouwen op een hechte lijntransmissietraditie.