What is EESTEC

EESTEC staat voor Electrical Engineering STudents assoCiation. De afkorting klinkt misschien wat omslachtig, maar dat is EESTEC als organisatie stiekem ook wel een beetje. EESTEC is een organisatie die studenten over heel Europa samenbrengt door middel van activiteiten waar ieder lid van EESTEC is uitgenodigd. Aangezien de ETV lid is van EESTEC kun je als lid van de ETV dus deelnemen. Origineel is EESTEC opgericht door de drie elektrotechniek studieverenigingen in Nederland: ETV in Delft, e.t.s.v. Thor in Eindhoven en E.T.S.V. Scintilla in Enschede. Verder is EESTEC sinds zijn oprichting gegroeid tot 52 steden over heel Europa gaande van Budapest in Hongarije tot Aachen in Duitsland en telt ze in totaal ongeveer 3000 actieve leden! In Delft is de groep actieve personen zeer beperkt, maar wordt er nog wel reglmatig naar het buitenland gegaan.

Er is veel in EESTEC te ontdekken, maar de lap tekst hieronder schrikt je misschien al af. Daarom is hier is een video van een formeel evenement in Athene: https://www.youtube.com/watch?v=5Su0J1SMZmo , en is hier een video van een feest evenement ook in Athene: https://www.youtube.com/watch?v=_rbBlatzveo. Als je wel zin hebt om een korte samenvatting te lezen, lees dan gerust verder!

 

EESTEC LC kaart

EESTEC is opgebouwd uit verschillende "Local Committees" of LC's voor kort. Deze LC's zijn net zoals de ETV een soort studieverenigingen die activiteiten organiseren, maar dan op internationaal niveau. De grootte van LC's kunnen verschillen van 10 leden zoals in Antwerpen tot wel 200 leden zoals in Belgrade in Servië. Activiteiten kunnen "official" of "unofficial" zijn. Official betekent vooral dat de activiteit wordt erkend door EESTEC en dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat de je onder bepaalde voorwaarden aanspraak kunt maken op reiskosten vergoedingen vanuit de ETV. Er zijn drie offriciele activiteiten binnen EESTEC bekend:

  • Workshops bestaan uit een volledige week waarin je meer leert over een bepaald onderwerp. Het doel is om op een internationaal niveau academische kennis uit te wisselen, maar ook vooral om een leuke week te hebben met studenten over heel Europa. Voorbije onderwerpen zijn bijvoorbeeld Embedded Automotive Systems, microcontroller gerelateerde onderwerpen, European Future Power System - Vision and Reality en nog veel meer. Verder zijn er veelal activiteiten gepland om internationale EE studenten te leren kennen en natuurlijk de bezoekende stad beter te leren kennen.
  • Operational events zijn evenementen die bijdragen aan de werking van EESTEC. Zo heb je bijvoorbeeld het Congress, wat vergelijkbaar is aan een AV bij de ETV, maar dan groter. 
  • Exchanges zijn, zoals je wel kunt raden, een uitwisseling van studenten tussen LC's. Deze hebben geen academisch aspect en hebben vooral een culturele kant. Je leert mensen kennen en je trekt door de steden daar om de culteer te leren kennen.

Verder heb je ook IMW's, kort voor International Motivation Weekend. Dit zijn weekenden waar geen academisch aspect aan zit, enkel een cultureel aspect. Deze weekenden zijn vooral gericht op het opsnuiven van de lokale cultuur door middel van rondleidingen, bezoeken aan steden en gezellige avonden.

Als ETV-lid ben je ook automatisch lid van EESTEC. Concreet betekent dit dat de ETV een "Local Committee" heeft genaamd LC Delft die activiteiten organiseerd voor andere LC's en dat ieder ETV lid via LC Delft aan activiteiten van andere LC's kan deelnemen. Omdat je niet hoeft in te schtrijven voor LC Delft is het erg makkelijk om casual nu en dan activiteiten mee te doen.

Meer weten over LC Delft en welke activiteiten er aan zitten te komen? Contacteer dan gerust het Bestuur van de ETV, dat zijn hele lieve mensen en die brengen je in contact met nog meer lieve mensen die al je vragen kunnen beantwoorden.